top of page

Zes verschillende soorten bestandsindelingen en hoe ze te gebruikenIn dit artikel, zal ik u een grondige uitleg van de meest voorkomende bestandsindelingen geven. Dus de volgende keer dat u een afbeelding naar uw nieuwe website wilt uploaden of een video wilt delen op Facebook, weet u precies welke bestandsindeling u kan gebruiken. Hier de verschillende soorten bestanden die u moet weten en hoe ze te gebruiken:


01: JPEG (Joint Photographic Experts Group)


Een JPEG is het meest voorkomende formaat gebruikt voor digitale camera's en beelden op het World Wide Web. Deze bestandsindeling is gebaseerd op de "lossy compressie", wat betekent dat het informatie die zichtbaar is voor de mens onthoud en gegevens die het menselijk oog niet kan waarnemen weggooit. De populariteit van het JPEG-bestand komt voort uit het feit dat het een licht bestand is (weinig MB's), terwijl nog steeds genoeg kwaliteit heeft voor digitaal gebruik. Vanwege zijn klein omvang zal het niet alleen sneller geladen worden, maar kan het worden geüpload naar elk platform ongeacht groottebeperkingen. Een JPEG kan ook bekeken worden op elk apparaat zonder de noodzaak om een speciale afbeeldingsviewer te downloaden. Het is echter belangrijk om te beseffen dat iedere keer dat u een bestand opslaat als JPEG het ervoor zorgt dat de afbeelding kwaliteit verliest en eventueel korrelig of blokkerig kan worden.


Voordelen: lichtgewicht file, zichtbaar in bijna elk programma.

Nadelen: verliest kwaliteit wanneer het meerdere keren opgeslagen wordt.

Beste plaatsen om het te gebruiken: afbeeldingen voor webdesign, sociale netwerken en portfolio foto's.


02 PNG (Portable Network Graphics)

PNG is een kwalitatief hoogwaardige bestandsindeling voor afbeeldingen. Dit bestandstype is gebaseerd op verliesvrije compressie, wat betekent dat het afbeeldingen ondersteunt van hoge kwaliteit voor online gebruik met behoud van de oorspronkelijke afbeeldingskleuren en scherpte. In tegenstelling tot JPEG-bestanden ondersteuning PNGs ook afbeeldingen met een transparante achtergrond. Dus, als u een afbeelding wilt hebben zonder achtergrond, zoals een logo of product, kunt u het opslaan als een PNG-bestand en gebruiken met verschillende achtergronden. Dit bestand is echter niet zo licht als een JPEG. Daarom wordt het niet aanbevolen om honderden grote PNG's in uw website of portfolio te uploaden, aangezien het veel opslagruimte in beslag zal nemen en uiteindelijk de laadtijd van uw site verhoogt. En niemand heeft daar nog tijd voor.


Voordelen: hoge kwaliteit bestanden, ondersteunt transparante achtergronden.

Nadelen: zwaargewicht bestand (vertraagt het uploaden en neemt veel opslagruimte in).

Beste plaatsen om het te gebruiken: logo's, websites foto's, sociale netwerken.


03 GIF (Graphics Interchange Format)

U hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van dit bestandstype. Eén van de meest populaire bestandsindelingen die het Internet heeft door de animatie capaciteit! Het GIF-bestand is een vorm van bitmapafbeeldingen, wat betekent dat de afbeelding is samengesteld uit vele kleine delen die pixels, net als bij de JPEG- en PNG-bestandsindelingen worden genoemd. Dit bestandstype is gebaseerd op LZW (Lempel-Ziv-Welch), een bijzondere vorm van het lossless compressie-algoritme. Een GIF-indeling is het meest geschikt voor het opslaan van afbeeldingen met slechts enkele kleuren hebben, zoals eenvoudige diagrammen, simpele vormen, en strakke logo's. Niet echt geschikt voor verlopen. Uw bedrijfspictogrammen met drie kleuren of minder zijn perfect. Door de kleine bestandsgrootte is het geschikt om overal te gebruiken. Een mooie zonsondergang foto zou niet alleen te zwaar zijn maar zou er ook vervormd uitzien vanwege de beperkingen van de kleur. Een voordeel van dit bestandstype is dat het een transparante achtergrond ondersteunt, zoals een PNG-bestand.


Voordelen: ondersteunt transparantie en fundamentele animatie.

Nadelen: slecht verlopende kleuren weergegeven.

Beste plaatsen om het te gebruiken: korte animaties voor sociale kanalen, zoals Facebook en Twitter.


04 PDF (Portable Document Format)

Deze bestandsindeling wordt gebruikt voor online documenten en afdrukken. Het werd ontwikkeld door Adobe met als doel het weergeven van bestanden in dezelfde indeling, waarbij het niet uit maakt op welk apparaat ze worden bekeken of met welke software ze worden geopend. Dankzij de betrouwbaarheid van PDF-bestanden u kunt lange documenten maken en delen met anderen zonder het risico van verlies aan uw oorspronkelijke ontwerp-tekst, beelden, enz. PDF-bestanden kunnen veel verschillende elementen bevatten: tekst, foto's, vectorafbeeldingen, video's, audiobestanden en zelfs interactieve elementen zoals formulieren en knoppen. Het is mogelijk om dit bestand met behulp van allerlei verschillende software te maken, Zoals Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign en Word, Google Docs enz. Maar om een PDF te bekijken, moet u een PDF-Reader geïnstalleerd hebben op uw apparaat.


Voordelen: houdt alle opmaak ongeacht welk apparaat wordt deze weergegeven op.

Nadelen: u moet een PDF-Reader geïnstalleerd hebben op uw apparaat om het te bekijken.

Beste plaatsen om het te gebruiken: on line formulieren, documenten en afdrukservices.


05 SVG (Scalable Vector Graphics)

SVG is een indeling die vaak gebruikt wordt voor het opslaan en weergeven van vectoren. Vector wat? Vector art graphics zijn digitale illustraties die zijn gebaseerd op geometrische vormen. Ze zijn gemaakt met behulp van vector illustratie-software, zoals Illustrator. Afgezien van de schone en professionele look die zij belichamen, is hun grootste voordeel dat ze de hoogste kwaliteit handhaven, zelfs wanneer ze worden vergroot. Bijvoorbeeld, als uw bedrijfslogo een vector is kunt u het formaat aanpassen zo groot als een billboard of zo klein als uw visitekaartjes zonder het risico van verlies in kwaliteit. We kunnen vandaag, SVG-afbeeldingen bekijken in alle webbrowsers. Het is ook een goede indeling voor afdruk doeleinden. Dus wanneer u logo's, pictogrammen en illustraties maakt, zorg ervoor dat u deze opslaan als een SVG-bestand.


Voordelen: resizable zonder kwaliteit te verliezen.

Nadelen: sociale media platformen bieden geen ondersteuning voor dit bestandstype.

Beste plaatsen om het te gebruiken: afbeeldingen op uw webdesign, printwerk voor uw bedrijf (logo, iconen, diagrammen, illustraties, enz.).


06 MP4 (Moving Picture Experts Group)

MP4 is een multimedia containerformaat, dat is gewoon een sjieke term voor het grootste deel van de video's die we op het Internet consumeren. Dit bestand kan video, audio en ondertitels bevatten. Dankzij haar Compressieformaat zal het eindresultaat een zeer lichte file zijn die gemakkelijk kan worden geüpload naar uw website of naar u favoriete sociale media kanaal. MP4's kunnen ook afgespeeld worden op alle grote media-spelers en gestreamed worden via het Internet, dus u hoeft niet alle geavanceerde programma te hebben om het te bekijken. Kortom is dit de beste keuze voor het maken of opslaan van video bestanden op uw website, social media en meer.


Voordelen: lichtgewicht, speelbaar op alle grote media-spelers en streamable online te zetten.

Nadelen: Ik zou er zo geen weten.

Beste plaatsen om het te gebruiken: video's op uw website en sociale media video's (Facebook, Youtube, Vimeo, etc.).


Bron: Wix | By Ofra Lior - Team Lead of Community Designers and Jennifer Kapla - Community Blogger, Wix bewerkt door Léon Geraedts Creative Impact Point

Comments


bottom of page