top of page

Marketing en het onderbewuste: vertel jouw verhaal

  • noortje92
  • 4 uur geleden
  • 3 minuten om te lezen

Vertel niet wat je doet maar wat je mogelijk maakt met het verhaal van jouw bedrijf


Laten we bij de feiten beginnen

Verhalen worden tot wel 22 keer beter onthouden dan losse feiten. Onderzoek van onder andere Stanford, Harvard én neuro-econoom Paul Zak toont aan dat authentieke verhalen je hersenen letterlijk aan zetten.

Oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd) komt vrij. Mensen voelen meer empathie en het maakt ze ontvankelijker.


En nu naar de praktijk

Mensen kopen sneller van mensen waar ze zich mee verbonden voelen. Mensen kopen geen producten. Ze kopen gevoelens en ervaringen waar ze zich mee kunnen identificeren. Kijk maar eens naar deze voorbeelden.

  • Niemand wil een hamer. Mensen willen hun huis gezellig maken met bijv. een mooi schilderij. En om dat schilderij op te hangen hebben je een spijker nodig. En daarvoor is een hamer heel handig. 

  • Niemand wil een sportschema.Mensen willen zich fit voelen, beter in hun vel zitten of indruk maken op het strand. 

  • Niemand wil administratie.Ze willen rust in hun hoofd en geen gezeur van de Belastingdienst.

Als je alleen maar communiceert wat je doet, dan spreek je het verstandelijke brein aan. Maar als je vertelt wat je mogelijk maakt, dan raak je het gevoel.

En met je gevoel, het onderbewuste noemen ze dat ook wel, daarmee maak je uiteindelijk je beslissingen. Al denken we vaak van niet… 


En ja, ons brein is ook nog eens erg lui...

Dat ervaarde ik (de Gold Bandit) laatst weer eens. Ik moest namelijk een nieuwe stofzuiger kopen. Een makkelijke, waarmee ik gegarandeerd het huis snel schoon krijg. Ik kon natuurlijk uit 101 verschillende stofzuigers kiezen.Goedkoop - duur - met zak - zonder zak…Pfff, ik had geen zin om te vergelijken. Dus voor welke ging ik? De Dyson. Dat merk ken ik, is hip (ben ik niet niet als een suffe vrouw aan het stofzuigen, denk ik dan, haha) en het is een goed merk. Althans daar ga ik simpelweg vanuit.


Ennuh, de Dark Bandit zal ook wel tegen dit soort issues aanlopen 😉.


Waarschijnlijk had ik mij geld kunnen besparen en een B-merk kunnen kiezen die net zo goed stofzuigt. En dat hippe gevoel slaat natuurlijk eigenlijk nergens op. Maar dan had ik moeten vergelijken, vragen aan anderen wat hun ervaring was etc. En daar had ik geen tijd voor en vóóral geen zin in…

Je hersenen zijn gemaakt om energie te besparen. Dat is namelijk nuttig. Nou ja, toen we nog niet zoveel overvloed aan eten hadden. Onze hersenen nemen liever snelle beslissingen dan lange, ingewikkelde denkprocessen.

Als jij zegt:

“Ik ben copywriter.” Dan denkt het brein: oké, leuk, maar wat heb ik daar aan. Geen idee. Moet ik dat gaan vragen of zo? Kost me teveel tijd om daarover na te denken. Dus weg ermee, niet interessant.

Maar als jij zegt:

“Ik help jou je teksten zo te schrijven dat je doelgroep daadwerkelijk doorklikt”Dan denkt het brein: Hé, dat wil ik ook, dat klinkt leuk. Vertel meer!

Door het eindresultaat te laten zien, geef je de hersenen direct een mini-voorproefje van het succes. En dát is verslavend. Mensen willen iets worden, ze zien het voor zich hoe dat zou zijn, als een droom. 

Jij ziet jezelf toch ook al hordes vrouwen (of mannen) aantrekken? Wat je daarvoor moet doen? Gewoon een lekker geurtje van AXE onder je oksels spuiten 😉.


Waarom is dit zo belangrijk ?

  • Omdat mensen worden overspoeld met informatie. 

  • Omdat wat je doet eigenlijk helemaal niets vertelt.

  • En omdat gevoel (het onderbewuste) het wint van het verstand in 90% van de aankopen.

Als je vertelt wat je mogelijk maakt, dan verkoop je een verhaal. En verhalen verkopen veel beter. Dat is al bewezen. 


Noortje weet wel wat ze mogelijk maakt

 
 
 

Comments


bottom of page